21 maart 2022 - Verwarming

Een warmtepomp installeren, hoe gaat dat in zijn werk?

Warmtepomp

Met de hoge energieprijzen gaat iedereen op zoek naar een energiezuinigere en duurzamere manier van verwarmen. Een warmtepomp is daar de ideale oplossing voor, maar wat zijn de mogelijkheden in een bestaande woning? We leggen uit wat de belangrijkste aandachtspunten zijn en hoe de installatie van een warmtepomp in zijn werk gaat.

Warmtepompen zijn niet meer weg te denken uit nieuwbouwwoningen. Bij bestaande woningen is de zaak echter iets complexer. Wil je een uitstekend functionerende warmtepomp, dan moet je op voorhand enkele zaken grondig bekijken. We zetten de belangrijkste stappen hieronder voor je op een rijtje.

Stap 1: inregelen

In deze eerste stap moet je ervoor zorgen dat de warmte gaat naar waar die moet gaan. Ruimtes die niet warm hoeven te zijn, zoals de slaapkamers, berging en garage moeten geknepen/geremd worden. Dat zorgt ervoor dat het verwarmingswater naar de ruimtes gaat waar je het wel gezellig warm wil hebben, zoals de woonkamer en keuken. Op deze manier vermijd je dat de bovenverdieping de hele dag mee opwarmt, terwijl je daar overdag meestal niet komt.

Stap 2: isoleren

De tweede stap ‘isoleren’ zorgt ervoor dat de warmte die opgewekt wordt, ook effectief binnen blijft en niet verloren gaat. Doordat de isolatie van de spouwmuren, het dak of de ramen de warmte in huis vasthoudt, hoeft de warmteopwekker minder in actie te komen om ‘weer’ te verwarmen. Je verwarmt heel wat efficiënter, waardoor je heel wat centjes zal besparen!

Stap 3: zet de aanvoertemperatuur lager

De temperatuur van de radiatoren in huis is berekend op basis van een huis dat niet voldoende geïsoleerd is. Nu je woning wel goed geïsoleerd is, kan de aanvoertemperatuur van 70° C naar beneden. Hoeveel je kan zakken, moet je proefondervindelijk ontdekken. Red je het om te stoken op een aanvoertemperatuur van 55° C? Dan wordt het interessant om de volgende stap te bekijken. Red je het niet? Dan ga je eerst naar stap vijf.

Stap 4: vervang je cv-ketel (deels of helemaal) door een warmtepomp

Als je voorgaande stappen hebt kunnen doorlopen, is het in jouw woning interessant om een warmtepomp te laten plaatsen. Je hebt daarbij de keuze uit een hybride of all-electric warmtepomp.

  • Kies je voor een hybride systeem, dan wordt er een warmtepomp geïnstalleerd naast de bestaande cv-ketel. Met 30% warmtepompvermogen voorzie je in 70% van je jaarlijkse warmtevraag. De warmtepomp draait tot een buitentemperatuur van bijvoorbeeld -2° C. Is het buiten kouder? Dan neemt de cv-ketel over. De cv-ketel voorziet ook steeds het warme douchewater.
  • Ga je voor een all-electric systeem? Dan gaat je cv-ketel eruit en komt de warmtepomp erin samen met een boilervat, verwarmd door de warmtepomp.

Stap 5: pas het afgiftesysteem verder aan

Opdat je naar een all-electric warmtepomp kan overschakelen of gewoon nog efficiënter kan verwarmen, is het belangrijk om het afgiftesysteem verder aan te passen om een lagere aanvoertemperatuur te bekomen.

Red je het niet met een aanvoertemperatuur van 55° C (zoals we in stap drie hebben gezien), dan moet je dit eerst aanpakken vooraleer je een warmtepomp kan plaatsen.

Wens je meer info over warmtepompen of ben jij op zoek naar de nodige begeleiding? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.